Daily GK 24 August 2025

Share:
বিজ্ঞাপন Click Here
[ Click here to Download ]

Daily GK 24 August 2025

Daily GK 24 August 2025

প্রশ্ন ১: ব্রহ্মপুত্র নদটি চীনে কী নামে পরিচিত?
উত্তর: ইয়ারলুং চাংপো।

প্রশ্ন ২: বর্তমানে বাংলাদেশের মোট লিড সনদপ্রাপ্ত কারখানার সংখ্যা কত?
উত্তর: ২৬১ টি। (সর্বশেষ আপডেটঃ ২৩ আগস্ট, ২০২৫)

প্রশ্ন ৩: সম্প্রতি বাংলাদেশ ও পাকিস্তানের মধ্যে কতটি চুক্তি ও সমঝোতা স্মারক সই হয়েছে?
উত্তর: ৬টি।

বিজ্ঞাপন Click Here

প্রশ্ন ৪: জাতীয় রাজস্ব বোর্ড (NBR) কোন মন্ত্রণালয়ের অধীনস্থ?
উত্তর: অর্থ মন্ত্রণালয়।

প্রশ্ন ৫: ন্যাটোর বর্তমান সদস্য-দেশের সংখ্যা কতটি?
উত্তর: ৩২টি।

প্রশ্ন ৬: বিশ্বে বছরে আনুমানিক কত টন সবজি উৎপাদন হয়?
উত্তর: প্রায় ১২০ কোটি টন।

সকল আপডেট পেতে
Join Our Telegram Channel

প্রশ্ন ৭: ‘ইকতেদার ১৪০৪’ কোন দেশের সামরিক মহড়ার নাম?
উত্তর: ইরান।

প্রশ্ন ৮: সম্প্রতি মিশরের কোন উপকূলে প্রাচীন ধ্বংসাবশেষ আবিষ্কৃত হয়েছে?
উত্তর: আলেকজান্দ্রিয়া।

প্রশ্ন ৯: বর্তমানে বাংলাদেশে মোট গ্যাসক্ষেত্র কতটি?
উত্তর: ২৯ টি। (পেট্রোবাংলার তথ্য অনুযায়ী)

প্রশ্ন ১০: ঢাকা কোন নদীর তীরে অবস্থিত?
উত্তর: বুড়িগঙ্গা নদী।

প্রশ্ন ১১: BOESL-এর পূর্ণরূপ কী?
উত্তর: Bangladesh Overseas Employment and Services Ltd.

প্রশ্ন ১২: মানব উন্নয়ন সূচক-২০২৫ অনুযায়ী সর্বনিম্ন দেশ কোনটি?
উত্তর: সিয়েরা লিওন। (প্রথম স্থানঃ আইসল্যান্ড)

প্রশ্ন ১৩: নারী ওয়ানডে বিশ্বকাপ ২০২৫ কোথায় অনুষ্ঠিত হবে?
উত্তর: ভারত। (৩০ সেপ্টেম্বর থেকে ২ নভেম্বর)

প্রশ্ন ১৪: হোয়াইট হাউসে জেলেনস্কি ও ইউরোপীয় নেতাদের বৈঠক কবে অনুষ্ঠিত হয়?
উত্তর: ১৮ আগস্ট ২০২৫।

প্রশ্ন ১৫: এডলফ হিটলার জার্মানির চ্যান্সেলর হন কবে?
উত্তর: ৩০ জানুয়ারি, ১৯৩৩।

প্রশ্ন ১৬: ফিফা বিশ্বকাপ ২০২৬-এ কতটি দেশ অংশগ্রহণ করবে?
উত্তর: ৪৮টি।

প্রশ্ন ১৭: ‘আরসা’ কোন দেশের সশস্ত্র গোষ্ঠী?
উত্তর: মিয়ানমার।

প্রশ্ন ১৮: ‘On Liberty’ গ্রন্থের রচয়িতা কে?
উত্তর: জন স্টুয়ার্ট মিল।

প্রশ্ন ১৯: কোন বাংলাদেশি বংশোদ্ভূত মার্কিন সেনাবাহিনীতে ব্রিগেডিয়ার জেনারেল পদে উন্নীত হয়েছেন?
উত্তর: শারিফুল এম খান।

প্রশ্ন ২০: বর্তমানে বাংলাদেশে শিশুশ্রমিকের সংখ্যা কত?
উত্তর: প্রায় ৪০ লাখ।

প্রশ্ন ২১: কক্সবাজারে রোহিঙ্গা বিষয়ক আন্তর্জাতিক সম্মেলন কবে অনুষ্ঠিত হবে?
উত্তর: ২৫ আগস্ট, ২০২৫।

প্রশ্ন ২২: ফার্ক (FARC) বিদ্রোহী গোষ্ঠী কোন দেশের?
উত্তর: কলম্বিয়া।

প্রশ্ন ২৩: COP-30 সম্মেলন কোথায় অনুষ্ঠিত হবে?
উত্তর: ব্রাজিল।

প্রশ্ন ২৪: ইউক্রেন-রাশিয়া যুদ্ধ বন্ধে পুতিন কয়টি শর্ত আরোপ করেছেন?
উত্তর: ৩টি।

প্রশ্ন ২৫: বাংলাদেশ সেনাবাহিনীর ইতিহাসে প্রথম নারী মেজর জেনারেল পদে কে নিযুক্ত হন?
উত্তর: ডা. সুসান গীতি।

প্রশ্ন ২৬: ইউরেনাস গ্রহের উপগ্রহের সংখ্যা কতটি?
উত্তর: ২৯ টি।

Daily GK 24 August 2025

Question 1: By what name is the Brahmaputra River known in China?
Answer: Yarlung Tsangpo.

Question 2: How many factories in Bangladesh currently have LEED certification?
Answer: 261. (As of August 23, 2025)

Question 3: Recently, how many agreements and MoUs were signed between Bangladesh and Pakistan?
Answer: 6.

Question 4: The National Board of Revenue (NBR) functions under which ministry?
Answer: Ministry of Finance.

Question 5: How many member countries are there in NATO at present?
Answer: 32.

Question 6: Approximately how many tons of vegetables are produced worldwide each year?
Answer: About 1.2 billion tons.

Question 7: “Ektedar 1404” is the name of the military exercise of which country?
Answer: Iran.

Question 8: Recently, ancient ruins have been discovered off the coast of which Egyptian city?
Answer: Alexandria.

Question 9: How many gas fields are there currently in Bangladesh?
Answer: 29. (According to Petrobangla)

Question 10: Dhaka is situated on the bank of which river?
Answer: Buriganga River.

Question 11: What is the full form of BOESL?
Answer: Bangladesh Overseas Employment and Services Ltd.

Question 12: According to the Human Development Index 2025, which country is at the lowest position?
Answer: Sierra Leone. (First position: Iceland)

Question 13: Where will the Women’s ODI World Cup 2025 be held?
Answer: India. (From September 30 to November 2)

Question 14: When was the meeting between Zelensky and European leaders held at the White House?
Answer: August 18, 2025.

Question 15: When did Adolf Hitler become Chancellor of Germany?
Answer: January 30, 1933.

Question 16: How many countries will participate in the FIFA World Cup 2026?
Answer: 48.

Question 17: ARSA is an armed group of which country?
Answer: Myanmar.

Question 18: Who is the author of the book On Liberty?
Answer: John Stuart Mill.

Question 19: Which Bangladeshi-origin individual has been promoted to Brigadier General in the US Army?
Answer: Shariful M. Khan.

Question 20: How many child laborers are there currently in Bangladesh?
Answer: Around 4 million.

Question 21: When will the international conference on the Rohingya crisis be held in Cox’s Bazar?
Answer: August 25, 2025.

Question 22: FARC is a rebel group of which country?
Answer: Colombia.

Question 23: Where will the COP-30 summit be held?
Answer: Brazil.

Question 24: How many conditions has Putin set to end the Russia-Ukraine war?
Answer: 3.

Question 25: Who was the first woman in the history of the Bangladesh Army to be promoted to the rank of Major General?
Answer: Dr. Susane Giti.

Question 26: How many moons does the planet Uranus have?
Answer: 29.

বিজ্ঞাপন Click Here
🔥 Download Here...